Krijg je weinig response uit jouw mailinglijsten? Om een antwoord te ontvangen op jouw mail, moet deze mail uiteraard eerst geopend worden. Het onderwerp is hierin een belangrijke factor, daarom is een goede onderverdeling belangrijk. Het toepassen van deze 4 soorten onderwerpen zorgt voor hogere openingspercentages.

1. Vragend onderwerp

Een vraag in het onderwerp is een klassieke manier van klanten betrekken. Dit kan een letterlijke vraag bevatten, zoals: Moeite om meer bezoekers op jouw website te krijgen? Op deze manier kan de vraag betrekking hebben op jouw situatie, waardoor je geneigd bent om eerder op de mail te klikken. Het vragende onderwerp kan ook via een ‘How to’ constructie. Deze constructie werkt in Nederlandse termen precies hetzelfde: Hoe je meer klanten kunt trekken voor jouw website.

2. Kwantiteitsonderwerp

Getallen in het onderwerp doen het altijd goed, omdat ontvangers hierbij een verwachtingspatroon ontwikkelen met een garantie van nakoming. Als jij bijvoorbeeld leest: De 10 beste vakantieplekken, dan verwacht je (en weet je) ook dat je er 10 te zien gaat krijgen. Getallen kunnen echter ook op een andere manier gebruikt worden, namelijk voor aanduiding van schaarste of tijdsrestrictie. Nog maar 3 kamers over! is een mooi voorbeeld die vaak gehanteerd wordt door Booking.com. Nog 3 dagen om te reserveren! Deze vormen verhogen de achterliggende waarde, waardoor klikken een stuk interessanter wordt.

3. Prikkelend onderwerp

Een prikkel in het onderwerp is een trigger die de lezer nieuwsgierig kan maken. Dit kan bijvoorbeeld een aankondiging zijn van een bedrijf: Update in de zomercollectie van Nike. Nieuwsgierigheid opwekken kan ook door te zorgen voor een verrassingseffect: McDonalds toch gezond? Dit kan ondersteund worden door superlatieven: Niemand wist hierop het antwoord.

4. Persoonlijk onderwerp

Personaliseren is een vorm van hedendaagse marketing. Door een oproep die persoonsgebonden is, kan er een gevoel van samenhang ontstaan. Dit kan door middel van een naamsvermelding: Pieter, speciaal voor jou… of door het afstemmen van jouw onderwerpen voor een bepaalde doelgroep. Elke doelgroep heeft andere triggers nodig, daarom is het belangrijk om deze groepen op de juiste manier aan te spreken. Emoticons zijn een goed voorbeeld van personaliseren, maar die worden niet door elke doelgroep gewaardeerd of begrepen.

 

Fendorse aanbevelingen:

  • Less is more: Houd het beknopt en to-the-point, niemand zit op langdradige onderwerpen te wachten.
  • Combineer en varieer: Afwisseling is belangrijk om niet eenzijdig te worden, combineren is daarnaast ook mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan: Pieter, wist jij dat er nog 2 plekken over zijn?
  • Meten is weten: Meet jouw prestaties, data kan de inzichten verrijken waardoor toekomstige e-mail onderwerpen aangescherpt kunnen worden. Ook handig voor doelgroepen analyses.
  • Nakoming: Als jouw onderwerp veelbelovend is, zorg dan dat het bericht niet tegenvalt. Als het bericht opeens heel teleurstellend is of niet parallel staat aan het onderwerp, dan kan dit gezien worden als clickbait.