Ga je de gekochte data inzetten voor een e-mailcampagne dan dien je rekening te houden met verschillende wetten en regelgeving op het gebied van privacy.

AVG

Vanaf 25 mei 2018 is namelijk de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. In deze europese wet is vastgelegd waar je je aan dient te houden als bedrijf wanneer je gebruik maakt van de data van anderen en hier actief informatie aan gaat verzenden. De autoriteit persoonsgegevens geeft het volgende hierover aan. 

Aan het verzenden van informatie via e-mail zitten risico’s. Dus wilt u persoonsgegevens via e-mail versturen? Bijvoorbeeld gegevens over uw klanten, burgers of andere relaties? Dan bent u er als organisatie verantwoordelijk voor dat u die gegevens veilig verstuurt. U moet voor e-mail maatregelen treffen om te voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot de informatie. In de wet staat niet precies omschreven welke maatregelen u moet treffen. Wel dat deze passend moeten zijn.’

Tips en trucs

In deze blog zullen wij je een aantal handige tips meegeven om je mailcampagne zo veilig mogelijk op te zetten en zodoende te voldoen aan de AVG. 

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je je hardware beveiligd hebt. Tegenwoordig zijn de meeste computers beveiligd met een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning software maar zorg voor een dubbele beveiliging middels een wachtwoord voor een zo veilig mogelijke opslag van je data. Probeer je data zo min mogelijk in de cloud te bewaren en beveilig zo nodig de documenten met een wachtwoord. 

Maak ook gebruik van een 2 factor authenticatie voor je mailaccount waar je de mails mee gaat versturen. Deze authenticatie zorgt ervoor dat er een dubbele check plaatsvindt of degene die inlogt wel daadwerkelijk bevoegd is om in te loggen. Zo weet je zeker dat niemand anders bij jouw mailaccount kan. 

Je hebt je data veilig op je computer staan en je wil je mailcampagne beginnen zorg er dan altijd voor dat je goed oplet dat je de e-mail aan de juiste personen verstuurt. Maak gebruik van de copy paste functie in het excel document dat je gedownload hebt en zorg voor een goede overname van de bedrijfsgegevens. 

Opt out

Ben je van plan om nieuwsbrieven te gaan versturen? Zorg dan altijd voor een opt-out mogelijkheid voor de ontvanger. Dit houd in dat er in de mail de mogelijkheid wordt geboden om je uit te schrijven voor de nieuwsbrief.