Acquisitie tips voor een goed gesprek

Het binnenhalen of onderhouden van een zakelijke relatie is uitermate belangrijk voor het werven van – en converteren naar klanten. Om deze reden geeft Bedrijven op de Kaart een aantal acquisitie tips zodat je zeker weet dat wanneer een zakelijke relatie niet besluit klant te worden datgene niet aan jou heeft gelegen.

Non-verbaal Contact

Allereerst wordt er in zakelijke gesprekken veel gelet op de non-verbale communicatie, hierbij hoort zowel lichamelijke benadering als oogcontact. De bekende 8-38-55 regel van Mehrabian (1967) gaat hier helaas niet meer op, maar ongeveer 33% zeker. Daarbij komt dat je boodschap congruent moet zijn. Dit houdt in dat je gebaren, fysieke houding en stemgebruik in overeenstemming zijn met de inhoud die je brengt.

De lichamelijke benadering komt al naar voren bij de begroeting, let hierbij op de relatievorm en de verstandhoudingen. Vaak is de vorm van benadering bij een eerste ontmoeting anders dan bij een vervolggesprek of het tegenkomen van een bekende. Een gepaste manier van benaderen is wenselijk bij het zien en wederzien. De verhoudingen tussen jou en de zakenrelatie zijn hierbij belangrijk. Ook kan oogcontact bepalend zijn voor het verloop. Wanneer jouw ogen veelal een andere richting opkijken kan dit namelijk een ongeïnteresseerd of onbetrouwbaar beeld schetsen.

Fysieke Houding

Naast het non-verbale contact, is de fysieke houding samen met de kledingstijl bepalend voor de uitstraling. Zo laat een gespannen houding zien dat je ergens onzeker over bent. Dat levert automatisch een negatieve bijdrage aan de positie welke jij inneemt in het gesprek. Daarnaast werkt het constant zoeken naar een houding ook erg storend en daarbij erg ongemakkelijk voor de wederpartij. Een laatste acquisitie tip is om de armen en benen nooit gekruist te houden tijdens een gesprek, deze houding werkt gesloten en schept het beeld van een defensieve of arrogante houding.

Inhoud: Woordkeuze en Intonatie

Voor wat betreft de inhoud is de woordkeus helemaal aan jou, er zijn echter wel een paar No-Go’s die absoluut vermeden moeten worden:

  • Het overmatige gebruik van superlatieven en overdreven uitlatingen verzwakt jouw woorden meer dan dat het ze versterkt. Dit zorgt ervoor dat je minder serieus genomen wordt.
  • Gebruik nooit grove of platte woorden en scheldwoorden, ook niet als beide partijen dezelfde mening delen. Probeer ten alle tijden jouw imago positief te houden en ga niet mee in andermans uitlatingen.
  • Vind de juiste balans tussen formeel en informeel. Het overmatige gebruik van vaktermen en formele zinsuitdrukkingen scheppen een afstand. Maar te veel gebruik van omgangstaal komt weer erg onprofessioneel over.
  • Zorg als laatst dat er niet te vaak gebruik gemaakt wordt van opvullingswoorden, zoals: ‘ach’, ‘tsja’, ‘nou’, ‘uhm’.. Dit komt nogal inhoudsloos over op den duur.

Naast de woordkeuze is het voor een juiste intonatie erg belangrijk om geen stemverheffingen te gebruiken, ook niet als je iets wilt benadrukken; overbluffen is geen goede manier om kracht te tonen. Werkelijke kracht komt naar boven als je kalmte uitstraalt. Laat de wederpartij uitpraten en reageer vervolgens rustig met inhoudelijk goede argumenten om jouw boodschap goed over te brengen. Niet alleen praten, maar ook boeien. Succes verzekerd!